• English

Vino kao poklon

Vino kao poklonSvako istinski pravo vino, napravljeno sa ljubavlju i uz puno truda pravog vinara, vredi pažnje i može biti predivan poklon sa svojom vlastitom pričom i porukom. Vino je plod saradnje čoveka i prirode i istinsko vino je neponovljivo delo kao što je slika ili kip ili pak neko drugo umetničko delo. Upravo zbog ove činjenice vino kao poklon koji sam po sebi priča priču i daje poruku onome kome se poklanja može biti savršen poklon.

Već dugo vremena u svetu oko nas postoji kult poklanjanja vina u pojedinim trenucima ljudskog života. Tako se na primer kupuju i poklanjaju vina parovima prilikom njihovih venčanja ili povodom rođenja dece i tom prilikom se biraju vina iz najboljih svetskih vinogorja, kao i flaše iz berbi godina kada su se deca rodila ili kada su se parovi venčali. Ova tradicija je poznata u zapadnoj Evropi, a posebno u Engleskoj. Međutim, danas se vino jako često poklanja prijateljima prilikom poseta ili u poslednje vreme kao poklon poslovnim partnerima (poslovni poklon, odnosno korporativni poklon). Kako je vino u poslednjih desetak godina postalo sve prisutno u našim, gotovo svakodnevnim životima, sve više poslovnih ljudi ili pak firmi bira vino kao poslovni poklon (korporativni poklon) svojim poslovnim partnerima. Jako često se događa da je flaša vina postala nezaobilazan deo božićnih paketa ili pak poklona prilikom poslovnih druženja tokom seminara i kongresa.

Vino kao poklon poslovnom partneru je, iz nekoliko razloga, jako interesantno. Naime, poklanjajući vino  svom poslovnom partneru, kroz njega se može pokazati i deo kraja iz kojega mi dolazimo ili pak, ukoliko je poslovna saradnja internacionalna, možemo kroz vino pokazati i deo kulturne baštine zemlje odakle i sami dolazimo. Takođe, izbor vina, tj. vrsta vina koju želimo pokloniti može, ukoliko je pažljivo odabrano, imati i svoju ličnu poruku. Izbor vina koje želimo pokloniti veoma zavisi od osobe kojoj ga poklanjamo i zahteva, od strane onoga koji ga poklanja, dobru dozu poznavanja osobe kojoj se vino poklanja.

Svako vino, ma koje bilo, belo ili crveno, suvo ili slatko, mirno ili penušavo, ima iza sebe svoju priču i poruku koju mi možemo kroz poklon ispričati i time poklon učiniti još boljim, a time i nagraditi i vino koje poklanjamo. Vino ima svoje istorijske i tradicionalne priče.

I na kraju, a ne manje bitno, treba upamtiti:

Život je suviše kratak da bismo pili loša vina.

(Originalni tekst preuzet sa sajta: vino-istinaizaetikete.blogspot.com)